Herkomst

De Epagneul Picard behoort evenals de Epagneul Français tot de oudste continentale jachthondenrassen de zogenaamde “vogelhond”. Epagneuls waren heel lang geliefd bij landheren en vorsten, als een van de weinige jachthonden kwam de Epagneul ook terecht in de salons van bevoorrechte klassen. Aan het eind van de 18e eeuw veranderde dit en kwam de Epagneul ook bij de burgers en boeren terecht. Zo werd het ras over heel Frankrijk verspreid waar afwisselende landschappen waren. De Epagneul voelde zich in dergelijke gebieden goed thuis en ontwikkelde zich tot een waardevolle hond voor jagers.

Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond er in Frankrijk ineens meer interesse voor de Britse hondenrassen. Al lange tijd wisten de Britten dat hun jachtterrein inkromp en het wildbestand afnam, daarom moesten de Britten hun Engelse rassen aanpassen, de Britten waren meesters in het fokken en verbeteren van het werk en luxe rassen. Inmiddels had James de Coninck een studie gemaakt van alle Franse staande honden. Hij was heel enthousiast over een bepaald type Epagneul en beschouwde dat als de juiste Epagneul Français. De hond had een flink postuur met witte vacht en bruine vlekken, een andere kleur kwam bij hem niet in aanmerking voor het ras, hij baseerde zijn besluit op iets dat voor hem van groot belang was, het uitschakelen van honden die mogelijk het resultaat waren met de kruising van de Engelse Setter. Hij kon niet voorkomen dat er toch exemplaren bij waren met een gespikkelde vacht, deze variant werd vaak aangetroffen in Picardie in noordwest Frankrijk. Picardie met zijn draslanden en valleien is een ideale streek voor de Epagneul.

In het begin van de 20ste eeuw verscheen er voor het eerst een Epagneul Picard op een tentoonstelling, hij werd uitgebracht in de klasse van de Français omdat er nog geen sprake was van een apart ras. In 1907 werd de rasvereniging voor de Epagneul Francais opgericht waar de Epagneul Picard buiten de groep van de Epagneul Français werd geplaatst.

In 1921 kreeg de Epagneul Picard in Frankrijk haar eigen rasvereniging.

Login

Lost your password?