Herkomst
De Epagneul Français is een van de oudste staande hondenrassen. De meningen over zijn oorsprong gaan terug naar de kruistochten, waarbij het woord Epagneul is afgeleid van Espagne. Voor de Fransen ligt de oorsprong bij de beroemde staande hond van Oysel of Espainholz. Daaruit vormde zich het woord Epagneul. Veel schilderijen, wandkleden en prenten tonen de hond zoals hij jaagt. De langharige witte hond met bruine platen en vlekjes die het wild, patrijzen, liggend aanwijst. Het woord esplanir, dat gaan liggen betekent zou de naam Epagneul verklaren. De honden werden gebruikt voor de jacht met het net, waarbij hond en vogels onder het net werden gevangen.
Later, toen het geweer gebruikt werd, strekte de hond zich en werd hij een voorstaande hond. In de 19de eeuw moet hij het veld ruimen voor de veel snellere Engelse Setters en Pointers. De abt Fournier kennel St. Hilaire herstelde het ras rond het begin van de 20ste eeuw. De Epagneul Français is zeer sociaal en heeft een aangenaam karakter. Hij is elegant en harmonisch. Lange oren, donkere amberkleurige ogen en een lange staart. De beharing is zijdeachtig wit met bruine platen en lang aan de oren, de benen en de staart. De teven zijn 55-59 cm. hoog en de reuen 56-61 cm. hoog.
Jachteigenschappen: De Epagneul Français jaagt gepassioneerd in zware dekking en moeras. De hond is een echte wildvinder. Met middelmatige snelheid slaagt de Français erin om ieder stukje van het terrein grondig af te zoeken. Daarbij schuwt de hond geen enkele ruigte of natte gedeelten van het terrein. De ijver en de werklust die daarvoor nodig zijn siert dit ras. Als de hond het wild verwaait, wordt dit in fraaie stijl voorgestaan, onwrikbaar tot de voorjager de hond is genaderd en dan energiek op de lopers of de wieken gebracht.
Het apport van de Epagneul Français is natuurlijk en zachtmoedig. We treffen geen honden aan die het wild aanvreten. In het bouwland en voor de voet bejaagt, ontpopt de Epagneul Français zich tot een stijlvolle trailer die moeiteloos een patroon van 60m naar beide zijden neerlegt in bieten, groenbemesting of ander gewas. Menig jager met geweer zal de Français voortdurend volgen met het oog. Staat de hond immers voor dan is het vrijwel altijd raak.
Markeren, verloren zoeken en apporteren is het vervolg. Ook in gezelschap jaagt de Français sociaal en effectief. Door het bonte patroon en het elegante silhouet ontsnapt de hond niet aan de aandacht van de voorjager. Bij een hond die van nature aan deze beschrijving voldoet is er echter steeds een klein probleem.
Voorjagers hebben enige kennis van de africhting en van het ras nodig om het werk van de hond in goede banen te leiden. Zoveel erfelijk vermogen lijdt immers nogal eens tot ontsporing. Het verdient dus aanbeveling om op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en die behoorlijk strak ter hand te nemen.
De aandoenlijke blik, het ‘zielige’verzet en de snoezige aanblik van de pup verleidt menige baas tot een te aardige aanpak in de eerste maanden. Het zijn juist die maanden waarin het model in de hond wordt aangebracht.
Gehoorzaamheid, apport, voorstaan, zwemmen, sociaal gedrag. Alles moet worden aangeleerd zoals u dat graag uitgevoerd ziet. Alleen in die omstandigheden groeit dit mooie ras uit tot al hetgeen u ervan verwacht.
Een dijk van een huishond en een kanjer in het veld. Mooi, lief, elegant en effectief.