Gedrag

De Epagneul Français is van nature een hond met een zacht karakter, intelligent en gemakkelijk in de omgang. Het is een veelzijdige hond die door zijn zachte karakter averechts zal reageren op een ‘harde hand’ bij zijn training.

Het is een veelzijdige hond die bij voorkeur wordt gebruikt bij de jachtop klein wild. Zijn werkterrein is breed en ondanks zijn zachte karakter deinst hij niet terug voor zwaar en moeilijk terrein. Zijn atletische ranke bouw maakt hem geschikt voor de jacht in bos, veld en moeras.

De Epagneul Français werkt zowel voor als na het schot.
Intelligent als de Epagneul Français is kan en moet hij zich aanpassen aan de omstandigheden. Hij is gebouwd voor een continue maar vooral economische inspanning. Al naar gelang het terrein gebruik makend van een soepele, gematigde galop of lichte draf. Bij moeilijk terrein een meer gematigd afwisselend tempo, maar altijd op een wijze die werklust en passie uitstraalt.


De zoekwijze moet een grootte hebben van 50 tot 100 meter aan elke kant en een voldoende opening zonder overdrijving om de effectiviteit te behouden. De zoekwijze moet methodisch zijn maar niet gemechaniseerd. Verder dient de zoekwijze te worden aangepast aan de biotoop en de
terreinconfiguratie, zonder daarbij het contact met de voorjager te verliezen.


Het hoofd dient bij voorkeur iets boven de lijn van de rug gedragen te geworden, dit mag afwijken afhankelijk van de omstandigheden maar moet altijd een actieve werkhouding blijven uitstralen.


Door zijn mix aan kwaliteiten: staande hond, spaniël en retriever en de daarbij behorende fijne, gevoelige neus zijn korte grondcontroles en het even tot staan komen om verwaaiing te verifiëren toegestaan, mits de omstandigheden daar aanleiding voor geven en deze gerechtvaardigd blijken te zijn.


Het arrêt dient met overtuiging uitgevoerd te worden zodat het wild dwingend wordt geblokkeerd. Bij het voorstaan, moet de hond autoriteit uitstralen in zijn houding, Bij voorkeur met de neus, rug en
staart op één lijn. Deze lijn moet intact blijven ook als de hond door omstandigheden gedwongen het wild langer moet blokkeren en daarvoor een lagere houding aanneemt. De hond mag daarbij, hoewel
van oorsprong met hem gejaagd werd onder het net, niet gaan liggen.


De hond dient voorzichtig maar met gezag te couleren en zo het wild te presenteren. Weigering om te couleren, behalve in de onmiddellijke nabijheid van het wild moet als een ernstige fout worden beschouwd.

Bij vertrek van het wild moet de Epagneul Français zijn plaats houden. Zelfs met een schitterend arrêt en coulé vooraf zal het niet houden van de plaats een CACT in de weg staan.


De natuurlijke relatie met het zachte karakter van de Epagneul Français moet consequent, enthousiast en vrolijk worden onderhouden.


Tot slot, de Epagneul Français zal met de juiste begeleiding en opvoeding flexibel en gevoelig maar, zonder buitensporige nervositeit de wens van zijn gebruiker beantwoorden.


Noot: Al deze kenmerken zijn het gewenste niveau; Breng deze niet naar een hoger niveau zodat de Epagneul Français in stijl en aard een Epagneul Français blijft.


Bron: Un chien de chasse L’Epagneul Français un coup de coeur van Mr. Jean Louvet.

Login

Lost your password?