Standaard

FCI-Standard N° 106 / 07.09.1998 / Frans Engels
Epagneul bleu de Picardie

Vertaling: onbekend
Oorsprong: Frankrijk.

PUBLICATIEDATUM VAN DE ORGINEEL GELDENDE RASSTANDAARD: 24/06/1987.
GEBRUIK: Voorstaande Hond.
CLASSIFICATION F.C.I.: Groep 7 Staande Honden.
Sectie 1.2 Continentaal Staande Honden van het spaniël type.
Met werkproef.

Algemeen:
Hond die vrij laag bij de grond staat en goed voor het werk is bebouwd. Algehele verschijning als de Epagneul Picard.

Hoofd:
Zwarte neus, middelmatig groot en tamelijk rond. Middelmatig dikke lippen die enigszins laag hangen. Lang en tamelijk breed voorhoofd, dat korter wordt van de wenkbrauwen naar de snuit, met een lichte boog naar het midden. De schedel is ovaal met een iets uitstekende achterhoofdsknobbel, vlakke kaakbeenderen en een eerder schuine dan loodrechte stop.

Gebit:
Onder- of boven voorbijten is een afwijking.

Oren:
Voldoende laag aangezet en het hoofd omlijstend. Begroeid met mooi golvend zijdeachtig haar. Als de oren naar voren worden getrokken moeten ze tot aan de punt van de snuit reiken.

Ogen:
Goed open, donker amberkleurig, met een vrijmoedige, uitdrukkingsvolle blik.

Lichaam:
Goed geplaatste en goed gespierde hals. Een lichte wamvorming is toegestaan. De diep en tamelijk brede borst reikt tot onder de elleboog. De rug is middelmatig lang en valt direct achter de schoft iets in. Rechte, niet te lange, maar tamelijk brede en gevulde lendenen. De ribben zijn gewelfd, maar niet te sterk. De heupen zijn iets platter dan de schoft, steken uit en lopen rond af tot de hoogte van de rug en de lendenen. Iets schuin, gerond kruis. Goed opgetrokken buik en platte, diepe flanken. Schouderhoogte: reuen 57—60 cm, Teven iets minder.

Benen:
De schouders zijn tamelijk lang, nogal recht en goed gespierd. Rechte, goed gespierde voorbenen. De dijen zijn recht, goed laag, breed en gespierd, met tot aan de sprongeneen overvloedige beharing. Rechte middenvoeten. De sprongen zijn maar iets gebogen.

Voeten:
Rond, breed, gesloten, tussen de tenen enigszins behaart.

Staart:
in de vorm van twee lichte bogen: de een hol, de ander bol. Mag niet te lang zijn en is overvloedig behaard.

Vacht:
Liggend of enigszins golvend. Benen en staart zijn goed bevederd.

Kleur:
Grijs zwart gespikkeld wat een blauwachtige tint vormt met zwarte vlekken.

Bijzonderheden:
Fouten; zwarte, spitse, geknepen of dubbele neus; Te dikke of te veel opgetrokken lippen. Neusrug te kort of te gewelfd. Hoofd in peervorm of te smal; vierkante, met rechte, smalle of korte schedel. Te lichte, diep- liggende of uitpuilende ogen, niet open ogen of met een kwaadaardige uitdrukking. Oren te recht, te kort, te hoog aangezet, te krullerig of zonder bevedering. Te korte of te rechte schouders, te schuin of te ver naar achter geplaatst. Hals te lang, te dun of te kort. Te smalle of niet diep genoeg reikende borst. Te lange rug of een zadelrug. Te zwakke, te lange of te smalle lendenen. Heupen te laag, te hoog of te smal; te schuin kruis. Sabelvormige staart, te lange of te gekrulde staart, te hoog of te laag aangezette staart. Voorbenen te dun, zonder voldoende beharing, met naar binnen of naar buiten gedraaide ellebogen. Achterhand met te smalle of onvoldoende behaarde dijen. Te smalle, gesloten of spreidvoeten. Te dikke huid; te dunne vacht, zijdeachtige textuur, gekrulde of te korte vacht, Alle andere kleuren dan in de standaard staan aangegeven. Portret

Rasgroep:
7. Staande Honden

Aard:
Zacht, meegaand en aanhankelijk

Leeftijd:
Gemiddeld 13 jaar

Schouderhoogte:
57—60 cm reuen, teven iets minder

Gewicht:
Ongeveer 20—25 kilo (reuen)

Aanleg:
Jachthond 

Omgang kinderen:
Uitstekend

Omgang honden:
Erg goed

Leefruimte:
Een huis met een tuin

Vachtverzorging:
Regelmatig borstelen

Login

Lost your password?